youtubeYouTube används flitigt av musiker runt om i hela världen. Syftet med användningen kan variera väldigt, allt ifrån redan etablerade artister som använder YouTube som en plattform för sina musik videos, vilket i sin tur genererar intäkter via reklam, till helt nya okända artister som bara vill skapa sig ett namn. En hel del artister började sin karriär på YouTube innan de blev upptäckta av stora bolag som “signade” dem.

Boyce Avenue

Det finns även de artister som försörjer sig enbart på att göra musik på YouTube, vissa gör helt egen musik och andra gör egna tolkningar av olika låtar, s.k. covers. Ett av de mest framgångsrika cover-banden, som även gör egen musik, är “Boyce Avenue”. De har relativt nyligen börjat spela stora konserter och tack vare sin stora skara följare på sin YouTube-kanal har biljetterna blivit slutsålda i princip varje gång.

The Key of Awsome

Ett annat band som har lyckats bra på YouTube är komedigruppen “The Key of Awsome” som gör parodier på kända låtar. Gruppen är ett gäng väldigt talangfulla personer som inom en kort tid efter att en låt har släppts, redan kommit på en fyndig text som passar till musiken, producerat en bra video och släppt den på YouTube. De får alla sina inkomster från reklam och donationer på Patreon för att kunna fortsätta göra videos av hög kvalité.

Fördelar med YouTube

En av de allra största fördelarna med YouTube är att vem som helst kan lägga upp en video och det är dessutom helt gratis. Det kostar heller ingenting att börja visa reklam och tjäna lite extra pengar när folk tittar på ens material. Även om man bara har det som en hobby att göra covers eller egna låtar och väljer att lägga upp det på nätet så finns alltid möjligheten att tjäna några kronor på det. De som mer än något annat vill kunna leva på sin hobby kommer då att producera bättre och bättre material för att locka fler och fler tittare, vilket i sin tur genererar mer intäkter ifrån annonser. Vartefter kanalen växer kanske man kan gå ner i arbetstid för att fokusera mer på att producera videos, vissa kanske till och med kan sluta helt på sitt vanliga jobb.

En annan fördel är, om man ser till tittarens perspektiv, att det är helt gratis att ta del av allt material som finns på YouTube (med undantag för vissa långfilmer). Det innebär att det blir lättare för artister att fortsätta producera sitt material och visa det på YouTube. Gratis visning innebär att fler personer kommer att titta i långa loppet.

Slutsats

YouTube är en riktigt bra plattform för både etablerade artister och nya okända. Möjligheterna att lyckas är oändliga, det handlar bara om hur gärna man vill det och hur mycket arbete och tid man är villig att lägga ner.

Underhållningen för konsumenterna är även den oändlig och det finns alltid något nytt att se. YouTube är helt utan tvekan här för att stanna och alla prognoser säger att sidan bara kommer att växa sig allt större med tiden.