När det kommer till streaming tjänster med inriktning mot spel så finns det inget som slår Twitch och YouTube Gaming. Twitch är veteranen och har funnits i flera år medans YouTube Gaming (i skrivande stund) är relativt nytt. Trots att YouTube Gaming inte funnits särskilt länge har det fort ökat i popularitet och väldigt många streamare väljer att gå över dit från beprövade plattformar som Twitch. Det finns även de som gör så kallade “cross-streams” där de streamar samtidigt till både Twitch och YouTube Gaming med syftet att nå en så stor publik som möjligt.

Twitch

twitchTwitch är den allra mest populära plattformen för streaming av olika typer av spel. Det finns allt från de allra senaste spelen till riktigt gamla retro spel. Vissa streamare är riktigt skickliga medans andra är väldigt underhållande. Sedan finns det några få som har allt. De är riktigt duktiga på det spel de spelar, de interagerar bra med tittarna och är samtidigt underhållande att titta på.

Om man som streamare har fått tillräckligt med uppmärksamhet och är “stor” så kan man ansöka om att bli Partner. Det innebär att man får en del av intäkterna som kommer in till Twitch från ens egen kanal. Man får exempelvis en viss procent på intäkterna från reklam som visas och även en del från när tittare väljer att betala en mindre summa för att prenumerera på den kanalen.

Det finns de som lever på att streama och har det som ett heltidsjobb. Detta är det inte någon majoritet som gör utan de flesta har det helt enkelt som en sidoinkomst och streamar när de får tid.

Hitta rätt

När det kommer till nya och moderna spel så finns det en enorm uppsjö av streamare som visar det. Det finns dock inte riktigt lika många som sänder ut äldre material och av de som gör kan det ibland vara svårt att hitta det man letar efter. De flesta sänder ett så pass brett utbud av spel att det inte är någon mening att följa den personen eftersom majoriteten av det som visas ändå inte är av intresse. Så för att hitta det man letar efter måste man vara mer specifik i sina sökningar och gärna göra lite efterforskningar. Många gånger handlar det om att man får leta efter de som är toppspelarna på ett visst spel. Men eftersom retrospelen är så pass gamla brukar det finnas massvis med buggar som kan utnyttjas och för att göra det hela mer spännande skapas olika mindre kategorier inom det spelet.

För att ta ett exempel så har vi det klassiska Nintendo 64 spelet “The Legend of Zelda – Ocarina of Time”. Det spelet har delats in i flera olika kategorier från att bara klara spelet med vilka medel som helst till “glitchless”, alltså inte använda några buggar. Och sedan finns allt däremellan där enbart vissa buggar är tillåtna i olika variationer. Det finns även kategorier där allt är tillåtet men vissa mål måste uppnås som att samla vissa föremål eller liknande.

Slutsats

Hur som helst finns det massvis med material att titta på och en enorm variation att välja på. Det finns något för alla. Så gå in på både Twitch och YouTube Gaming och leta upp din favorit bland alla streamare!