Den enorma efterfrågan på möjligheterna att titta på filmer, serier, dokumentärer och så vidare har bara vuxit sig allt större de senaste åren med resultatet att fler och fler tjänster som erbjuder streaming har dykt upp. Det brukar inte kosta mer än ett par hundralappar per månad att ha någon av dessa tjänster men det finns en liten hake: alla streamingtjänster erbjuder olika utbud. Detta innebär tyvärr att många måste ha flera olika tjänster för att få tillgång till ett så stort utbud som möjligt. De ledande tjänsterna som flest väljer att kombinera är Netflix och HBO. Netflix har länge varit den mest populära tjänsten men har enligt nya undersökningar tappat mycket till HBO.

Netflix

netflixNetflix erbjuder ett stort utbud av material till ett väldigt bra pris, där utbudets storlek inte påverkas av vilket medlemskap man köper utan enbart möjligheten att titta på flera skärmar och kvalité. Deras dyraste paket, som egentligen inte är särskilt dyrt, kostar i skrivande stund 139 kronor i månaden. Då ger det möjlighet att streama i Ultra HD kvalité samt på 4 olika skärmar på en och samma gång. Detta gör det optimalt för ett hushåll att kunna dela på ett och samma konto utan att behöva betala massa extra kostnader.

Det mest populära medlemskapet är dock det mellersta som kostar 109 kronor i månaden. Med det medlemskapet kan man titta på 2 olika skärmar samtidigt och streama i HD kvalité.

Utbudet de erbjuder är väldigt stort och varierande och innehåller allt ifrån barnprogram till skräckfilmer med allt där i mellan. Många nya filmer och serier tillkommer ständigt och även vissa som är exklusiva för Netflix, alltså serier eller filmer som enbart går att se på Netflix. Men det finns även många äldre serier som är väldigt populära, till exempel 90-tals serien “Vänner” (originalets titel “Friends”). Det finns även något nyare serier som blev väldigt populära så som Breaking Bad.

De få klagomålen på Netflix är att de har vissa serier som de inte har alla avsnitt på eller serier där de har allt utom den senaste säsongen. Det finns dock naturliga förklaringar till detta som har att göra med licensavtal och liknande. Normalt sett brukar en ny säsong av en serie ha premier på Netflix ungefär ett år efter att det sändes första gången på TV.

HBO

HBO, eller här i Sverige HBO Nordic, är en ledande leverantör av streamingtjänster av filmer och serier. Dess fokus ligger för det mesta på nyare material och med titlar som “Vikings”, “Knightfall” och “Game of Thrones” är det inte så konstigt att de lockar till sig en väldigt stor kundkrets.

Störst framgång har HBO hos tittare under 29 år där hela 69 procent av kunderna är nöjda med tjänsten och totalt sett till alla ålderskategorier är 67,1% nöjda med HBO.

Till endast en kostnad av 89 kronor i månaden (i skrivande stund) så erbjuder HBO Nordic ett stort bibliotek av material som passar alla.

Slutsats

Med tanke på de lika serier och filmer som erbjuds är det inte konstigt att många väljer att kombinera dessa två jättar inom streaming industrin. Till ett riktigt bra pris får man då tillgång till i princip allt man någonsin skulle kunna ha att önska sig.