spotifyDet finns väldigt många olika plattformar på nätet för att lyssna på musik och en av de mest omtalade av dessa är Spotify. Det har i skrivande stund gått snart 10 år sedan sidan först såg dagens ljus och har vuxit till ett stort företag som omsätter flera miljarder kronor årligen. I mitten av 2017 hade Spotify ca 140 miljoner kunder och av dessa var hela 60 miljoner betalande kunder.

Men det har inte varit rakt upp mot framgång för företaget som 2013 drog på sig en varning från Bolagsverket för att de inte lämnade in sin årsredovisning i tid. De påvisade även i perioder en förlust men den berodde på olika investeringar de gjorde för att expandera och utöka sina intäkter. Det visade sig vara smart eftersom det nu några år senare är det stora och finansiellt starka företag som det är.

Tjänsten gick från början enbart ut på att användaren kunde streama musik on-demand från en mängd olika artister. Till en början kunde man enbart använda tjänsten ifall man köpte ett abonnemang eller fick en inbjudan från en annan medlem. Senare utvecklades det till att det fanns en gratis version som finansierades av reklam, både i ljudform och som banners. Det fanns dock fortfarande möjlighet att köpa ett betalt medlemskap och då behövde man inte se eller lyssna på någon reklam.

Spotify har genom åren fått väldigt goda omdömen från sina användare som uppskattar möjligheten att gratis, eller till en låg avgift, kunna lyssna på den musik de vill. Men detta har dock en baksida och det är att många artister har gett streamingtjänsten väldigt hård kritik på grund av de låga ersättningarna de får per spelad låt. Detta har lett till att, bland annat, Taylor Swift bestämde sig för att lämna Spotify och andra stora artister tänker i samma banor.

Användare av tjänsten kan skapa många olika spellistor som de vill ha och de kan blanda helt fritt med musik direkt från tjänsten och även från musik som redan finns på användarens egen hårddisk. När musiken spelas ifrån användarens hårddisk så agerar Spotify’s mjukvara enbart som en vanlig mediaspelare och använder inte någon bandbredd. När musiken tas ifrån Spotify’s egna katalog så streamas den till användarens dator och tar då bandbredd. För att tjänsten ska fungera felfritt så krävs därför en uppkoppling på allra minst 256 kbit/s men med dagens teknologi där de flesta har en uppkoppling på i alla fall 10 mbit/s, så är inte det några som helst problem.

Slutsats

För att sammanfatta Spotify kan man enkelt säga att det är utan tvekan ett företag och en affärsidé som har kommit för att stanna. De var kanske först med idén men har med åren fått allt mer konkurrens från andra företag som doppar sina tår i vattnet. På grund av denna konkurrens så måste Spotify fortsätta att utvecklas och hitta nya sätt att locka både artister och kunder till tjänsten. Denna kapplöpning mellan de olika konkurrenterna är till stor fördel för den vanliga konsumenten då konkurrenskraftiga priser kombineras med ett allt större utbud och högre värde för pengarna.