Att vara uppkopplad dygnet runt är något som har blivit allt vanligare och i dagens samhälle är det näst intill förväntat att det ska vara så. Ofta fylls dötiden med att man plockar upp sin mobil och klickar lite på den. Aktiviteterna som går att roa sig med på sin telefon är oändligt många. Många av dessa kräver att man är uppkopplad mot internet så som sociala medier och diverse spel.

Spel

Uppkopplingen sker dock inte enbart innanför hemmets väggar utan även ute i samhället. Är det inte via fritt WiFi så är det genom mobilens eget nät. Möjligheten att vara uppkopplad dygnet runt finns ständigt där, oavsett hur man väljer att gå till väga.

Fler och fler appar använder nätdata för att fungera korrekt och för vissa är det till och med ett krav för att den ens ska fungera. Tillverkarna av mobiler försöker ständigt utveckla nya appar och nya funktioner för att göra vardagen så enkel som möjligt för de som använder deras telefoner. Android själva har satsat mycket på exempelvis Google Maps som kräver internet för att kunna följa rutten som läggs ut, så inte bara internet i början är en lösning.

Spel

Väldigt många spel använder sig av internet för att kunna erbjuda fler spel och tävlingar. Det är dock väldigt få som kan erbjuda livetävlingar mellan personer utan det brukar normalt sett handla om en inspelning som görs på spelarens enhet, laddas upp till spelets server och sedan laddas ner av den tilltänkta motståndaren innan tävlingen börjar. Det ger spelaren upplevelsen av att spela direkt mot sin motståndare.

Det finns dock en kategori av spel där spelarna alltid spelar live mot varandra och det är poker. Många av de stora företagen, som Poker Stars och Party Poker, har tagit sig in på marknaden med mobilappar för att kunna konkurrera med olika casinon som redan existerar. Framför allt vill de locka personer att spela om riktiga pengar då möjligheten att spela live poker redan existerade. Det vanligaste klagomålet på gratis spel var dock att många bara satsade allt de hade hela tiden, det blev inget faktiskt spelande. Där såg de stora företagen sin öppning att ta sig in på marknaden och med tanke på hur mycket deras omsättning ökat efter att de lanserat apparna så hade de rätt.

Sociala medier

Att alltid vara nåbar är något som så gott som alla försöker med nu för tiden och många vill även kunna berätta om händelser i sin dag medan de händer. Sociala medier har till stor del tagit över mångas mobiler och nästan allt kretsar kring när nästa uppdatering kan göras. Vissa sociala medier har till och med tagit det så långt att de har avtalat med operatörer om att tillhandahålla fri surf på deras plattformar.

Slutsats

Att ha tillgång till internet var man än befinner sig via sin smartphone är ett stort steg i rätt riktning på ett sätt, samtidigt som det är ett enormt steg bakåt. De positiva aspekterna överväger de negativa så därför kommer utvecklingen bara att fortsätta och möjligheterna för den enskilda konsumenten att öka.