instrumentAtt lära sig att spela ett nytt instrument kan vara väldigt svårt, men i dagens samhälle så finns det många smidiga lösningar. En mängd olika sidor producerar noter och tabulaturer (tabs) och det finns en uppsjö av personer som lägger upp videos om grunderna såväl som instruktioner om hur man spelar specifika låtar. Det vanligaste är att personer lägger upp videos om hur man kan lära sig spela gitarr och de olika stilarna de har gynnar den som precis ska lära sig eftersom man bara kan välja en stil som passar för just den personen.

Ultimate Guitar

Men även för personer som redan behärskar ett instrument kan det ibland vara svårt att veta vilka ackord eller toner som ska spelas när vissa hemsidor kommer in i bilden. En av de mest populära heter Ultimate Guitar och som namnet antyder riktar de in sig specifikt på gitarr. På sidan kan vemsomhelst ladda upp sin egen tabulatur eller tolkning av redan existerande låtar. Eftersom de är skrivna av de faktiska användarna så varierar även kvalitén. På grund av detta har Ultimate Guitar infört ett rankingsystem där alla kan rösta på hur många stjärnor de vill ge en viss version.

Det finns även möjligheter att lämna kommentarer vilket gör att man enkelt kan diskutera mindre ändringar och förbättringar utan att behöva skapa alltfler versioner hela tiden som bara skulle förvirra den som letar efter något specifikt.

Vissa versioner som ligger uppe kan vara extremt bra gjorda men de saknar förklaringar till hur låten ska spelas. Till exempel hoppar många över att skriva ifall låten ska plockas eller strömmas och även vad för takt man ska hålla .

Videos

Fördelen med instruktioner via videos om hur låtar spelas är att det går att vara väldigt tydlig med hur hela processen går till från start till slut. Det är även väldigt enkelt att visa vissa små tips och trix som kan göra processen enklare eller få det att låta lite bättre.

Många personer som söker information om ett nytt instrument på nätet föredrar att få en video att titta på eftersom det för många är lättare att lära sig någonting om man först får se hur det ska gå till.

Onlinelektioner

Teknologins utveckling har gjort det möjligt för lärare att sända sina lektioner live och det kan appliceras även på instrument. Möjligheten att sända lektioner live med tillhörande chatt har gett många människor en öppning för att kunna börja ge ut lektioner på distans och tjäna sina pengar på det viset. Möjligheten för eleverna att ställa frågor direkt till läraren och få svar inom några sekunder är en stor fördel och underlättar lärandet.

Slutsats

Det står helt klart att det har blivit allt enklare att lära sig att spela ett nytt instrument. Med allt material och all hjälp man kan få så kan praktiskt taget vemsomhelst klara av det. Den ökade möjligheten att lära sig instrument syns även tydligt på antalet personer som faktiskt kan behärska ett instrument nuförtiden och intresset för musik har överlag blivit större.