Counter Strike

counter-strikeFPS, eller First Person Shooter, är en kategori med spel som hör till de absolut mest populära att spela på nätet. Det mest populära av dessa är Counter Strike (normalt bara kallat CS) som finns i ett flertal olika versioner. Det råder delade åsikter mellan spelare angående vilken version som är den absolut bästa. Många hävdar att den något äldre versionen 1.6 är den absolut bästa, men den versionen försvinner dock sakta men säkert eftersom nyare versioner med bättre grafik ständigt dyker upp och alla tävlingar körs i dessa nya versioner, vilket effektivt tvingar bort spelare från 1.6-versionen.

Inom framförallt Counter Strike, hålls det tävlingar både individuellt och i lag där det finns stora prispengar att hämta. Många företag inom spelindustrin väljer att sponsra skickliga spelare med exempelvis tangentbord, hörlurar, grafikkort och så vidare i utbyte mot att spelaren i sin tur visar upp tillverkarens namn, precis som det fungerar i vilken annan sport som helst.

Den aktuella versionen av Counter Strike, CS:GO, har det varit många stora turneringar inom, som Valve, skaparen av Counter Strike, har arrangerat med prispotter på flera hundra tusen dollar. Det har även hänt att prispotten legat på en miljon dollar. Detta visar tydligt att spelföretagen omsätter enorma summor och att intresset för spel på nätet bara ökar mer och mer.

Racingspel

Racingspel har inte alls fått samma uppmärksamhet på nätet men i de senaste spelen finns det nästan alltid en funktion att kunna spela online mot andra spelare runt om i världen. Turneringar anordnas inte i samma bemärkelse som det görs för First Person Shooter-spel men majoriteten av spelen brukar ha någon form av intern “leader board”. Det som gör det svårare att spela racingspel professionellt är att det finns en tydligare historik kring dessa spel. Det är lättare att fuska sig till bra tider. På många av dessa interna leader boards finns det alltid någon, eller några enstaka få, som lyckas köra en bana på bara ett par sekunder, och tiderna efter dessa ligger på ett par minuter. Då blir det väldigt tydligt att det går att “lura” spelet och det i sig leder till kritik och försvårar möjligheterna att nå ut till fler spelare via den uppmärksamhet som eSport får.

Det finns även väldigt stora skillnader mellan racingspelen i sig. En del är off-road, andra är på asfalt. En del är på två hjul – andra är på fyra. Det finns en mängd olika varianter och tycket och smaken bland spelare är väldigt varierande. På grund av de stora skillnaderna mellan spelen, trots samma kategori, kan det vara svårt att ge genren den uppmärksamhet den förtjänar.

Slutsats

Spel på nätet blir alltmer populärt och många tävlingsinriktade personer kommer alltid att kämpa för att bli den bästa på olika spel. De typer av spel som nämndes ovan, FPS och Racing, är lättare än andra typer av spel att faktiskt avgöra vem som är den bästa spelaren genom olika tävlingar eftersom det är relativt begränsat i vad som kan göras. Utvecklingen kommer att fortsätta framåt och att spela spel på nätet är helt klart framtiden.